Povratak

Mačka tetura i gubi ravnoteži pri trčanju| Nekoordinacija ekstremiteta i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam problem s macom. Naime, mačka normalno jede, dobre je volje i normalno pije vodu, ali kada potrči izgubi ravnotežu, izgubi koordinaciju cijelog tijela. Nije pala i nitko ju nije povukao za rep, tako da sumnjam da bi kralježnica  bila u pitanju. Bili smo na Veterinarskom fakultetu, izmjerio joj je temperaturu i temperatura je normalna, opipao joj je trbuh i kaže da je sve u redu, ali mačka i dalje tetura. Pa me zanima koje bi bilo vaše mišljenje. Lp, Magdalena

O: Postoje mnogi zdravstveni poremećaji koji u svojoj kliničkoj slici imaju nekoordinaciju ekstremiteta. Najčešće se spominju ataksija, infekcija, tumori, neurološki poremećaji, ozljede mozga i/ili kralješnice, moždani udar, autoimune bolesti...

Ataksija predstavlja stanje kod kojeg su prisutni neurološki simptomi gubitka koordinacije. Dijele se na cerebelarnu (uzroci su vezani uz poremećaje malog mozga), senzornu (uzrokovana oštećenjem somatosenzorna sustava - sustava koji prenosi podražaje u mozak) i vestibularnu ataksiju (uzrokovana poremećajem vestibularna sustava).

Upalna stanja koja zahvaćaju mozak ili unutrašnje uho mogu u kliničkoj slici za posljedicu imati i poremećaje u koordinaciji kretanja, stanja.

Tumori (benigni ili maligni) najčešće locirani u području mozga isto mogu dovesti do problema s koordinacijom ekstremiteta ljubimca.

Zbog svega prije navedenog, nužno je s ljubimcem posjetiti veterinara i provesti temeljitu dijagnostiku. U tu svrhu potrebno bi bilo uzeti krv za laboratorijske testove, biokemiju kao i za kompletnu krvnu sliku. Moguće je uzeti i uzorak urina, kao i obaviti rentgen i dijagnostički ultrazvuk.

Za dijagnostiku ovakvih stanja potrebno bi bilo osigurati sve detaljne informacije o trajanju, točnom trenutku kad su se simptomi pojavili, njihov intenzitet kao i daljnji razvoj.

Stoga, potrebno bi bilo opet se obratiti svojem veterinaru.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr